Peter Hartjesveld (48) kreeg ruim tien jaar terug de kans vrijblijvend kennis te maken met De Winckelsteegh. De Pluryn-locatie in Nijmegen liet hem daarna niet meer los. “Hier mogen werken is het mooiste wat er is, omdat de bewoners zo sterk afhankelijk zijn van jouw goede zorg en begeleiding. Als je – soms tegen alle verwachtingen in – een verschil weet te maken voor deze kwetsbare mensen, neem je dat de rest van je leven mee.”
Dat eerste bezoek; Peter weet het nog precies. Privé liep 't niet lekker en ook op werkgebied was hij zoekende, met verschillende korte baantjes in de commerciële dienstverlening op zijn cv. Of de gehandicaptenzorg hem zou passen? “Ik besloot de gok te wagen, bezocht één van de woongroepen op het terrein van De Winckelsteegh. Wat er toen gebeurde... Bij binnenkomst komt Gideon - één van de bewoners – direct naar me toe, pakt mijn hand en zegt: ‘Kom maar mee'. Op dat moment brokkelde een muur bij mij af en had ik het gevoel dat ik echt mezelf kon zijn. Onvergetelijk.”
Moeilijkheidsgraad
Peter is verkocht, om 't zo te noemen. Hij begint als aspirant-leerling, volgt in de loop der jaren diverse opleidingen en raakt ondertussen vertrouwd met het werk en de doelgroep: mensen met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking. “Bij De Winckelsteegh wonen mensen op groepen met verschillende niveaus van moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat kan zich uiten in onvoorspelbare situaties en incidenten waarbij agressie komt kijken. Je moet echt stevig in je schoenen staan en mentaal weerbaar zijn om dit werk te doen. Voor mij is de uitdaging dat de moeilijkheidsgraad steeds een beetje wordt opgevoerd. Ik ga daarom van groep naar groep. Dat gaat allemaal heel geleidelijk en zorgvuldig, met de nodige extra trainingen en met goede begeleiding van ervaren collega's. Teamverband is in dit werk enorm belangrijk. Samen moet je sterk staan.”