Positieve ervaringen met kleinschalig verblijf bij Pluryn

241215-Desteney-Hubers-Amin-Karkie-Jet-Hoeve-Maartje-v-Gorp-4017

24 mei 2022

In kleinschalige groepen is er meer aandacht voor het kind, is het huiselijker en rustiger dan op reguliere groepen. Ook is het contact tussen het netwerk van de jongere en de medewerkers beter. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling Research & Development van Pluryn. Onderzoekers vroegen jongeren, ouders en professionals binnen de jeugdhulp naar hun ervaringen met kleinschalige behandelgroepen van Pluryn. Dat leverde veel positieve reacties op, maar ook aanbevelingen. 

Kleinschalig verblijf ontwikkelt zich snel binnen de Nederlandse jeugdhulp. Ook Pluryn telt sinds 2020 een toenemend aantal kleinschalige groepen. In een kleinschalige groep verblijven maximaal zes en bij voorkeur vier jongeren, tussen de 8 en 23 jaar. Ze krijgen er 24 uurszorg, met intensieve behandeling en/of begeleiding op maat. Pluryn monitort de kleinschalige groepen om zicht te krijgen op wat goed gaat en wat beter kan. 
Recent verscheen het tweede onderzoeksrapport. De onderzoekers interviewden diverse betrokkenen. Zij waren benieuwd naar de ervaringen van jongeren en ouders met het verblijf in een kleinschalige groep en het aangeboden onderwijs of dagbesteding. Professionals werd gevraagd naar hoe zij het werken op een kleinschalige groep ervaren. 

Meer individuele aandacht 
Jongeren zijn over het algemeen positief over de kleinschalige groepen. De meeste jongeren vinden het er fijner dan hun in vorige groep(en): Ze krijgen meer aandacht, het is rustiger (minder conflicten en onrust), ze raken minder snel overprikkeld, ze vinden het makkelijker om hulp te vragen en er is meer mogelijk, zoals even een rondje lopen. Verder vinden jongeren de groepsgrootte fijn. Er is meer contact tussen jongeren onderling. 
Ook de meeste ouders zijn heel positief over de kleinschalig groep waarin hun kind verblijft. Zij geven aan dat er meer individuele aandacht is voor hun kind en dat de groep beter aansluit bij de behoeften van het kind. Ouders voelen zich op de kleinschalige groep vaker gehoord door de groepsleiding. Er wordt naar ze geluisterd en ze voelen zich serieus genomen. 
Vrijwel alle professionals zijn positief over de kleinschalig groep, in vergelijking met groepen waar ze eerder werkten. Ze geven aan dat ze meer aandacht kunnen geven aan de jongeren en daardoor eerder signalen herkennen bij jongeren en meer mogelijkheden hebben om ermee om te gaan. Daarnaast is er meer tijd voor contact met ouders. 

Stabiele teams 
Aanbevelingen hebben de geïnterviewden ook. Jongeren vragen bijvoorbeeld meer inspraak en meer georganiseerde activiteiten. Ouders zouden graag meer betrokken willen worden bij de behandeling van hun kind en zien graag minder wisselingen in het personeel. Medewerkers zien kansen voor een betere aansluiting bij school en dagbesteding. Ook in het terugplaatsen van jongeren zien zij verbetermogelijkheden. 
Bekijk hier de factsheet 'Kleinschalig verblijf binnen Pluryn: Wat gaat goed en wat kan beter?'

Landelijke ontwikkelingen 
Landelijk houdt het Consortium Kleinschaligheid zich bezig met de ontwikkeling naar kleinschalig verblijf. In het consortium zijn jeugdhulporganisaties, het NJi, universiteiten en ervaringsdeskundigen vertegenwoordigd. Ze wisselen ervaringen uit, ontwikkelen kennis en leren van elkaar. 
Samen met het Consortium bouwde het NJi een kennisdossier op over kleinschaligheid. Ook is er een leernetwerk voor professionals ingericht, die werken in een kleinschalige voorziening.  
De ontwikkeling naar kleinschaligheid doet zich overigens niet alleen in Nederland voor, maar wereldwijd. Er bestaat een internationaal lerend netwerk waarbinnen ervaringen worden uitgewisseld. De landen die hieraan deelnemen zijn Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Schotland, Ierland en Finland. 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen