Danique vond haar roeping bij Jeugddorp De Glind

“Wat zij voor ons gezin heeft betekend, wil ik ook voor anderen betekenen”

Danique vond haar roeping in haar eigen ervaring

Het was Danique (27) al vaker opgevallen, onderweg van haar voormalig werkgever naar huis: “Ik vroeg me ieder ritje weer af wat ik me erbij moest voorstellen, Jeugddorp De Glind. Aan de borden langs de weg zag ik dat Pluryn er als zorgaanbieder aanwezig was. Dat wekte mijn interesse; Ik was al langer op zoek naar een nieuwe uitdaging, wilde graag wat meer met jeugd werken. Dus na het zoveelste woonwerkritje heb ik gewoon een keer de stoute schoenen aangetrokken en er gesolliciteerd.” 

Danique’s interesse in het werken met jongeren met complexe problemen werd al op jonge leeftijd gewekt: “Het is niet iets waar ik heel trots op ben, maar het heeft me uiteindelijk wel geïnspireerd”, legt ze uit: “Ik heb het mijn ouders vroeger heel erg moeilijk gemaakt. Was al heel jong, heel extreem aan het puberen. Uiteindelijk trokken ze dat niet meer en hebben ze heel dapper zelf met hun problemen bij de huisarts aangeklopt. Die schakelde een systeemtherapeut in.” Onder protest van Danique, toen 9 jaar, ging het gezin aan de slag: “Ik moest er in het begin niks van hebben, maar daar ben ik op teruggekomen. Daar is denk ik mijn interesse in jeugdhulpverlening ook ontstaan: wat die therapeute voor ons gezin heeft betekend, wilde ik ook voor anderen kunnen betekenen.” 

Een zo normaal mogelijke jeugd
Bij Virgilius, een behandelgroep van Pluryn in De Glind, heeft ze een plek gevonden waar ze die ambities kan waarmaken. Ze werkt er inmiddels alweer vier jaar als pedagogisch medewerker B (PMB’er): “Hier wonen uithuisgeplaatste jongeren met een complexe zorg- en/of opvoedingsvraag. Denk bijvoorbeeld aan hechtingsproblematiek, een licht verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. Het is een heel diverse en gemengde groep, ook qua leeftijd. Daardoor is geen enkele dag hetzelfde.” 

“De jongeren die hier verblijven, komen doorgaans met al heel wat bagage binnen. Ze zijn gebaat bij rustig vaarwater, nabijheid en een zo normaal mogelijke jeugd. Dat proberen wij ze te bieden.” Danique grapt: “Al vinden jongeren het hier in het dorp vaak weer net iets te rustig.” Jeugddorp De Glind is uniek in zijn soort: wonen, werken en leven zijn er nauw met elkaar verbonden en verspreid over het dorp zijn verschillende zorgorganisaties en gezinshuizen gehuisvest. “Daardoor is alles voor een goed traject aanwezig.” Met ondersteuning en een op maat gemaakt behandelplan gaan de jongeren aan de slag met hun leerdoelen, om zo uiteindelijk door te stromen naar een andere plek: “Dat kan een zorgboerderij, terug naar huis, maar bijvoorbeeld ook een begeleid wonen traject zijn.” 

Extra uitdaging
Binnenkort verandert Danique van baan: “Ik blijf gewoon bij Virgilius hoor, maar mag mezelf dan pedagogisch medewerker A (PMA’er) noemen. In die functie krijg ik wat extra verantwoordelijkheden en word ik een aanspreekpunt op de groep. Ik heb hier de afgelopen jaren heel veel geleerd en mezelf kunnen ontwikkelen tot de hulpverlener die ik nu ben, maar was ook wel toe aan een beetje uitdaging. Dat ik die hier bij Virgilius kan vinden, is mooi meegenomen. Ik zit hier goed op mijn plek!” 
 

Wil jij ook werken bij De Glind? Net als Danique?

Bekijk dan onze vacatures

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons