Wanneer Emma over haar werk vertelt, krijgt ze steevast dezelfde reactie: ‘Wat knap van je. Ik zou dat echt niet kunnen.’ “En ergens begrijp ik dat wel”, legt Emma uit: “Na mijn eerste dag hier bij Merelplein 6 was ik behoorlijk onder de indruk van de complexiteit van de groep. Het emotioneerde mij dat deze kinderen zo beperkt zijn in hun leven. Maar al snel leerde ik de bewoners beter kennen en kon ik ook door de ernstige beperkingen heen kijken. Dan zie je dat er zo veel meer te bereiken is dan ik aanvankelijk dacht.”
Ruim drie jaar werkt Emma nu als begeleider bij Merelplein 6, een woongroep van Plurynlocatie De Winckelsteegh in Nijmegen. “Hier wonen 10 kinderen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB). Al klopt dat van die kinderen niet helemaal. De oudste cliënt is bijvoorbeeld 31 jaar. Maar op verstandelijk niveau zitten alle cliënten bij ons ongeveer tussen de nul en twee jaar. Vaak hebben ze ook nog een lichamelijke beperking. Voor de buitenwereld lijkt het misschien alsof de levens van de kinderen hier volledig door iemand anders worden bepaald en ingevuld. Maar we zijn juist heel veel bezig met zelfregie en leven in vrijheid.”
Rol van betekenis Emma kwam per toeval bij Merelplein: “Als net afgestudeerd pedagoog kon ik in die richting nog geen werk vinden.” Grote boosdoener? Geen werkervaring. “Helemaal blanco kwam ik hier terecht. Ik wist niets over de doelgroep, behalve dat het om kinderen ging. De eerste dagen maakten dan ook echt indruk. Kinderen hier hebben een complexe zorgvraag. Ik heb hier geleerd om klein te kijken en te denken in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. Want zodra je de kinderen beter leert kennen, weet wat ze wel kunnen, wat ze leuk vinden en hoe je het beste contact maakt: Dan kun je echt het verschil maken en krijg je er heel veel voor terug.”
Succes vier je samen Doordat er bij Merelplein 6 met name jonge kinderen en tieners wonen, is er veel ruimte voor persoonlijke groei. “We proberen de kinderen hier echt wat te leren. Zo is een meisje nu zindelijk dankzij een intensieve zindelijkheidstraining en hebben we een jongen zelf keuzes leren maken. Het is allemaal heel klein. Maar toch, als het na heel veel proberen dan eindelijk lukt. Dan vieren we het samen met het team en alle bewoners. Dat leer je hier sowieso wel, om ook kleine successen te vieren. Soms is een twinkeling in de ogen dan al genoeg. Dan ga ik met zoveel energie naar huis. Het scheelt dat we hier ook zo’n fijn team hebben. We werken ontzettend hard, zijn goed op elkaar ingespeeld, maar hebben ook veel lol. Ook met de cliënten. Dat maakt het allemaal ook wat luchtiger.”
Ook werken bij De Winckelsteegh? Wil je weten hoe het is om bij De Winckelsteegh te werken? Neem contact op met recruiter Sanne Burgers-de Lange.