Begin 2009 mikte Janneke van Veldhuizen met haar sollicitatie bij Jan Pieter Heije op werken op het terrein. Dat liep even anders. “Vers uit de schoolbanken kreeg ik de kans om met een aantal collega’s periferiegroep Waldeck Pyrmontlaan in Doorwerth op te starten. Dat was een sprong in het diepe, maar ik voelde me al snel als een vis in het water. Ruim twaalf jaar later ben ik nog steeds helemaal op m’n plek. Als ’t aan mij ligt, werk ik hier tot aan m’n pensioen!”
Als begeleider van het eerste uur werkte Janneke op ‘de Waldeck’ jarenlang met jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot en met 20 jaar. Toen de periferiegroep ruim twee jaar terug samen ging met terreingroep Pluto, betekende dat een verjonging van de doelgroep. “We zijn er nu voor jongeren tussen 10 en 15 jaar”, vertelt Janneke. “Veel van hen voelen zich in de basis onzeker. Ze zijn vaak afgewezen en missen zelfvertrouwen. Wij proberen dat om te buigen door er te zijn voor de jongeren en ze duidelijkheid en structuur te bieden in een huiselijke omgeving. We bouwen aan het vertrouwen dat ze wel degelijk iets in hun mars hebben en stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling.”
Succeservaring In de begeleiding gaan Janneke en haar collega’s heel persoonlijk te werk. “We kijken wat jongeren nodig hebben om zich zo zelfstandig mogelijk te ontwikkelen binnen hun kunnen. Is een doel te hoog gegrepen, dan sturen we bij om toch tot een succeservaring te komen. Die flexibele, individuele aanpak: daarin schuilt onze kracht.” Janneke legt uit dat werken aan zelfstandigheid soms heel praktisch van aard is, bijvoorbeeld als de verkeersveiligheid getraind wordt. Die komt van pas als jongeren naar het terrein van Jan Pieter Heije fietsen, zo’n twee kilometer verderop. Janneke: “Gebruik van de faciliteiten daar is belangrijk voor onze jongeren. Ze staan als het ware met één been in de woonwijk in Doorwerth en met het andere nog op het terrein in Oosterbeek, waar ze naar school gaan, therapie volgen en sporten of andere hobby’s beoefenen.”
Onverwacht Het team bij de Waldeck Pyrmontlaan bestaat uit tien vaste krachten. Samen met een orthopedagoog, maatschappelijk werk, de teamleider en twee stagiaires wordt zorg geboden aan maximaal negen jongeren. Op een ‘normale’ doordeweekse dag wordt er na school even iets gedronken en een praatje gemaakt. “Voor de invulling van de rest van de dag werken we vaak in blokken van een half uur, al is dat niet verplicht”, zegt Janneke. “Soms zijn jongeren er langer op uit om te sporten of buiten te spelen. Of het loopt toch weer anders dan je vooraf dacht. Onverwachte wendingen zijn aan de orde van de dag. Het is vaak hollen of stilstaan. Dat verrassingselement, in combinatie met het verschil dat we maken voor de jongeren, maakt het werken voor mij hier zo leuk en bijzonder.”