Tanja haalt brandstof uit de succesmomentjes met jongeren

“Deze vergeten groep jongeren verdient tijd en aandacht”

Tanja haalt brandstof uit de succesmomentjes

Tanja zag haar werkplek door de jaren heen veel veranderen. Ze was erbij toen Lindenhorst in Zeist van de overheid overging naar het publieke domein. Zag dat andere organisaties haar locatie een aantal keer overnamen. En ze merkt nog dagelijks de gevolgen van decentralisatie van de zorg. Toch heeft de jeugdzorgwerker zelf geen moment aan een baanwisseling gedacht. Ze voelt zich thuis bij de JeugdzorgPlus-locatie van Pluryn: “Ik kan hier het verschil maken. Juist nu deze vorm van zorg onder druk staat.”

“Anders dan in de normale jeugdzorg, worden jongeren bij Lindenhorst door een rechter geplaatst. Hun gedragsproblemen zijn zo groot, dat ze een gevaar vormen voor zichzelf, of voor anderen. Hen ervan overtuigen dat hun verblijf hier voor hun eigen bestwil is, is vaak al een hele klus. Soms lukt het ook gewoon niet.” Het werk is er de afgelopen jaren bovendien niet makkelijker op geworden: “Door bezuinigingen op bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg zien we ook een andere groep jongeren bij ons geplaatst worden. Zij kunnen door veranderingen en lange wachtlijsten niet in de GGZ terecht en belanden hier. Maar wij zijn geen gespecialiseerde GGZ-kliniek.”

Persoonsgerichte zorg

Toch gaan Tanja en haar collega’s iedere dag met de beste wil van de wereld aan de slag. Centraal in hun aanpak staat persoonsgerichte zorg: “Iedere jongere heeft hier een individueel plan met persoonlijke ontwikkelingsdoelen. We leggen die doelen vast in het hulpverleningsplan, dat de basis vormt voor jongeren om weer te  participeren in de maatschappij. Het zijn vaak kleine stapjes, vanuit meerdere disciplines - begeleiding, behandeling en onderwijs – die samen tot het beoogde resultaat moeten leiden.”

Als begeleider probeert Tanja groot te maken wat de jongeren goed doen en samen te werken bij wat nog niet lukt: “Op die manier werk je aan een structurele en houdbare oplossing. Want uiteindelijk moeten zij het zelf doen. Ook wanneer er geen hulpverlening meer betrokken is. Dat is soms heel lastig.  Maar juist in die complexiteit vind ik de uitdaging die ik zoek. Ik hou wel heel erg van het werken met deze doelgroep. Van de interactie die ik heb met deze jongens en meisjes. Natuurlijk zitten daar ook hele nare momenten bij. Maar de momenten dat het wel lukt geven mij zoveel brandstof om verder te gaan. Lang niet iedereen gaat slagen in de samenleving, dat weten we ook… Maar voor velen kan de situatie alleen maar beter worden.”

Nieuwe stip aan de horizon

Binnenkort wacht Lindenhorst wederom een grote verandering. Medio juli verhuist de locatie naar een volledig nieuw complex in Maarsbergen. Onlangs bereikte de bouw van de kleinschalige behandelvoorzieningen voor hoog specialistische jeugdzorg het hoogste punt: “Ik kijk enorm uit naar die verhuizing. Iedere jongere krijgt een eigen studio. Er is meer ruimte voor privacy. Daarnaast stelt de nieuwbouw ons in staat om de zorg voor deze jongeren anders in te richten. Daar hebben we nu de voorzieningen niet voor. Het wordt allemaal kleinschaliger en persoonsgerichter, met meer tijd en aandacht voor de jongere. Precies wat deze vergeten groep verdient.”

Vacatures

Voor deze nieuwe locatie zijn we op zoek naar pedagogisch medewerkers. Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op www.pluryn.nl/werken-bij/werkenbijlindenhorst
 

Kom werken bij Pluryn

Bekijk de vacatures. Vragen? Neem contact op met onze recruiters!

Bel 088 - 779 30 30

Mail ons