Plu Logo Rgb
gezinshuisouder van De Glind in haar tuin

Gezinshuisouder

Maak jij het verschil als gezinshuisouder?

Wat zou het mooi zijn als elk kind en elke jongere een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Een leven met eigen ouders, broertjes, zusjes, familie en vrienden om zich heen. Helaas is dat niet altijd realiteit. Sommige kinderen en jongeren kunnen niet meer thuis wonen, omdat de situatie te complex is. Bij gezinshuisouders vinden deze kinderen en jongeren een tweede thuis.

Wil jij kinderen en jongeren ook de kans geven zich te ontwikkelen? Dan ben jij misschien wel de gezinshuisouder die het verschil kan maken. Gezinshuizen van Pluryn vind je overal in Nederland, ook bij jou in de buurt. Je kunt de zorg verlenen vanuit je eigen woning. Daarnaast is het mogelijk een woning te huren in Jeugddorp De Glind.

Download de brochure gezinshuisouders

Check of er een leuke vacature voor jou bij staat
jongeren in wachtkamer

Gezinshuisouder in De Glind worden?

In Jeugddorp De Glind kunnen kinderen, jongeren veilig opgroeien en/of werken aan hun toekomst. Het dorp heeft alles wat een jongere nodig heeft voor wonen, leren en vrije tijd. Als gezinshuisouder in Jeugddorp De Glind krijg je steun van professionals én van de dorpsbewoners. Wij helpen je met de ontwikkeling van het kind, je onderneming of arbeidscontract en een geschikt huis.

In De Glind werken we samen met Gezinshuis.com, Stichting Jeugddorp De Glind en de Rudolphstichting. Je kunt een woning huren via de Rudolphstichting, een arbeidsovereenkomst afsluiten via Pluryn of Stichting Jeugddorp De Glind of een eigen onderneming starten via Gezinshuis.com. 

meisje achter laptop bij dagbehandeling Nijmegen

Gezinshuisouder worden doe je niet zomaar

In je gezinshuis lopen werk en privé immers door elkaar heen. Voordat je beslist dat je daar klaar voor bent, is het van belang dat je voldoende zicht hebt op wat gezinshuisouder zijn nu inhoudt.

Het selectieproces voor gezinshuisouders kan daarom een aantal maanden duren. Hoe lang het duurt, hangt er vanaf: welke keuzes heb je al gemaakt en welke moet je nog maken. Er zijn namelijk verschillende vormen van gezinshuisouder en de ene vorm kan beter bij jou en jouw situatie passen dan een andere vorm. Voorbeelden van verschillen zijn: loondienst en franchise, langdurige of tijdelijke zorg, in je huidige eigen woning of in een gezinshuis in bijvoorbeeld Jeugddorp de Glind in Gelderland. Om zo goed mogelijk deze keuzes te kunnen maken hebben we de informatiebrochure 'Maak het verschil. Word gezinshuisouder' <linken>. Ook organiseren we informatieavonden.

Heb je de brochure gelezen en/ of een informatieavond bezocht en nog steeds vragen? Geen probleem, een oriënterend gesprek op maat of een keer koffie drinken en mee kijken in een gezinshuis behoort ook tot de mogelijkheden.

begeleider in gesprek met jongere bij De Glind

Selectie

Ben je eruit en weet je zeker dat je gezinshuisouder wilt worden? Dan start de selectiefase. Deze bestaat uit een tweetal gesprekken, waarvan één bij je thuis. In dat gesprek willen we ook even je eventuele kinderen spreken en je huis zien. Bij elk selectiegesprek verwachten we ook je eventuele partner te ontmoeten. Voor elk gesprek lever je informatie aan, op basis waarvan het gesprek gevoerd gaat worden, dit noemen we een portfolio. Hiervoor ontvang je een format. Na elk gesprek heb je de keuze om het selectietraject te stoppen of door te gaan. Ook wij maken na elk gesprek deze afweging en informeren je daarover. Na het tweede gesprek volgt een assessment en daarna een terugkoppeling op het assessment. Hierna komen alle betrokken medewerkers die jou ontmoet hebben in het selectieproces samen om te beslissen of ze jou en je eventuele gezin geschikt vinden om een gezinshuis te starten. Als dit zo is, volgt het aanstellingsgesprek, dit kan telefonisch of persoonlijk zijn. 

jongens buiten

Matching

Na het aanstellingsgesprek start de matchingsprocedure, immers gezinshuisouder worden beslis je niet zomaar. Een kind of jongere bij iemand laten wonen, doen we ook niet zomaar. Op basis van je portfolio en hoe we je hebben leren kennen, gaan we op zoek naar een kind of jongere die bij jou en je eventuele gezin past.

Gezinshuizen zijn er in vele soorten en maten

Elk gezinshuis is uniek en biedt op zijn eigen manier een veilige en vertrouwde plek aan kinderen en jongeren die dat nodig hebben. Om een beter beeld te krijgen van alle verschillen en overeenkomsten tussen de gezinshuizen, lees je hieronder over de mogelijkheden.

Mogelijkheden

Opleiding en begeleiding

Gezinshuisouder word je niet zomaar. Om kinderen en jongeren goed te kunnen begeleiden, heb jij (of heeft je partner) minimaal een relevant hbo-diploma nodig. En je hebt ervaring in het opvoeden of begeleiden van kinderen en jongeren, bij voorkeur in een professionele jeugdzorg setting.

Geldt dit niet voor jou, maar ben je wel geïnteresseerd? Dan gaan we graag het gesprek met je aan. We bekijken samen of een traject op maat wat voor jou is, waarin we beiden investeren in jouw toekomst.

Voorbeelden van een traject op maat

  • Starten als gezinshuisouder tijdelijke opvang en daarna gezinshuisouder langdurige opvang worden.
  • Starten als pedagogisch medewerker op de logeergroepen en daarna gezinshuisouder worden.
  • Starten als vrijwillig logeergezin en daarna gezinshuisouder worden.
  • Starten met een relevante deeltijd hbo-opleiding bij jou in de buurt en als junior gezinshuisouder (tijdelijke opvang) met extra begeleiding.
  • Starten met een relevante deeltijd hbo-opleiding bij jou in de buurt en als pedagogisch medewerker op de logeergroepen.
  • Starten met een relevante deeltijd hbo-opleiding bij jou in de buurt, je huidige baan behouden en stage lopen (al dan niet betaald) bij een gezinshuis bij jou in de buurt.

Starten met een relevante (deeltijd) hbo-opleiding bij jou in de buurt en stage lopen (al dan niet betaald) op de logeergroepen of in een gezinshuis bij jou in de buurt.

Onze collega's aan het woord

Vraag het informatiepakket aan

Wil je meer weten? In het informatiepakket lees je over de organisatie, de arbeidsvoorwaarden van een gezinshuisouder en hoe het werkt met het verzorgingsbudget. 

Nieuwsbrief