In dit filmpje hoor je er meer over.
FACT LVB 18+ is voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar in de regio Rijk van Nijmegen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe problemen. Vaak komt daar verslaving, agressie of criminaliteit bij. Herkenbaar? Het FACT-team helpt om je leven weer op orde te krijgen. Samen gaan we aan de slag om je problemen te verminderen. We gaan daarbij uit van jouw eigen kracht en de mensen uit je omgeving, zoals familie en vrienden. Begeleiding en behandeling krijg je in je eigen leefomgeving. Het FACT-team ondersteunt je bij wonen, werk, school, geldzaken en psychiatrische problemen.
Meer weten? Verstuur een mail/ download de folder
Veel jongvolwassenen hebben moeilijke dingen meegemaakt in het verleden. Hier kun je nog steeds last van hebben. De één is vaak somber en teruggetrokken, de ander is vaker boos. Door therapie kun je dat gedrag veranderen. Je leert jezelf beter kennen.
Bij vaktherapie werk je met je therapeut via oefeningen en opdrachten aan dingen die je nog moeilijk vindt, zoals je emoties uiten, je grenzen aangeven of samenwerken. Vaak niet door te praten, maar door iets te doen: muziek, sport, toneel of beeldende vorming. Je hoeft geen kunstenaar, popster of topsporter te zijn. Iedereen kan vaktherapie volgen. Ook jij.
Er zijn ook andere therapieën. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) helpt je om nare ervaringen te verwerken. Met EBL maak je contact door beweging en lichaamstaal en leer je relaties te ontwikkelen. EBL is vooral bedoeld voor kinderen en volwassenen die met taal moeilijk zijn te bereiken, zoals mensen met autisme. Ook mensen bij wie de taal niet past bij hun gedrag, hebben baat bij EBL
Meer weten? Stuur een mail
Je hebt net een baby of gaat binnenkort bevallen. Door je jonge leeftijd en licht verstandelijke beperking lukt het (nog) niet zelfstandig je kindje op te voeden. Dan is het Moeder- en kindhuis in Arnhem iets voor jou.
Je woont er samen met 5 andere (aanstaande) moeders, leert voor jezelf en je kindje te zorgen. Ook helpen begeleiders je bij het vinden van een opleiding of werk. Ben je er klaar voor, dan verhuis je naar een appartement in een gebouw met begeleiding. Gaat dit goed, dan komt je eigen woning in zicht, eventueel in combinatie met enkele uren begeleiding per week. Benieuwd?
Meer weten? Verstuur een mail / download de folder
Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Na een periode van revalidatie pakken de meeste mensen hun leven weer op. Maar soms merken ze de gevolgen van het hersenletsel dan pas in volle omvang en valt er nog veel te verwerken en te leren.
Kan ik ooit zelfstandig wonen, een echte baan vinden of een seksuele relatie krijgen? Met dit soort vragen zitten veel jongvolwassenen met hersenletsel. Al hun mooie toekomstplannen zijn door een niet-aangeboren hersenletsel in één klap veranderd. Voor jongvolwassenen die nog een heel leven voor zich hebben, is dat vaak heel moeilijk te accepteren. Hersenz heeft daarom een speciaal programma ontwikkeld voor jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. Je kunt het programma volgen bij het NAH-centrum in Nijmegen.
Steeds vaker wonen jongvolwassenen met complexe problemen gewoon thuis, in de wijk. Dat gaat niet altijd vanzelf. Het kan zorgvragen oproepen, waarop jij en je zorgverleners geen antwoord hebben. Behandelcentrum Nijmegen is er voor die vragen in de regio Nijmegen. Zoek je specialistische behandeling, maar weet je niet hoe die kunt vinden? Behandelcentrum Nijmegen kan je dan helpen.
Meer weten? Bekijk de pagina van Pluryn Behandelcentrum Nijmegen
Folder downloaden