In dit filmpje hoor je er meer over.
Je hebt als volwassene met een beperking een eigen leven opgebouwd. Heb je nog last van woede, depressie of andere problemen? Dan kun je daarbij wel wat hulp gebruiken: thuis, in de wijk of bij een terreinlocatie. Bijvoorbeeld een korte therapie. Soms is daar meer onderzoek voor nodig. Daarvoor kun je bij Pluryn terecht. Ook volwassenen met hersenletsel (NAH) kunnen ondersteuning bij Pluryn vragen. Het behandelprogramma Hersenz helpt je om je leven weer op te pakken na je revalidatie van een hersenletsel. Heb je nog geen idee wat je wil doen? Bekijk dan de informatie over het Toekomstplan. Iedereen volgt een eigen traject. Hieronder lees je meer.
Veel volwassenen hebben vroeger moeilijke dingen meegemaakt. Hier kun je nog steeds last van hebben. De één is vaak somber en teruggetrokken, de ander is boos. Door therapie kun je dat gedrag veranderen. Je leert jezelf beter kennen. Vaak niet door te praten, maar door iets te doen: muziek, sport, toneel of beeldende vorming. Iedereen kan therapie volgen. Je hoeft geen kunstenaar, popster of topsporter te zijn. Je werkt met oefeningen en opdrachten aan jouw doelen. Samen met de therapeut ga je aan de slag met dingen die je nog moeilijk vindt.
Verder lezen over therapie
Voor sommige volwassenen is verblijf op een terreinlocatie een goede oplossing. Je vindt er structuur en veiligheid. Je kunt je er ook voorbereiden op je toekomst. Een toekomst waarin je zelfstandiger gaat wonen en op eigen benen leert staan. Er zijn veel medewerkers aanwezig die jou daarbij helpen: begeleiders, gedragswetenschappers, psychologen en therapeuten. Heb je blijvende behoefte aan veel ondersteuning? Dan kun je op het terrein blijven wonen. Alle voorzieningen voor wonen, werken en vrije tijd zijn er aanwezig. Op veel terreinen staat ook een medische dienst voor je klaar.
Meer informatie
Als volwassene met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heb je een leven vóór en ná je ziekte of ongeval. Je hebt behoefte aan informatie, duidelijkheid, rust en ondersteuning na je revalidatie. Deze ondersteuning vind je onder meer in de NAH-centra in Nijmegen en Tiel. Het behandelprogramma Hersenz helpt je met het verwerken. De behandeling richt zich op de problemen die veel mensen met NAH tegenkomen: kennis verwerken, emoties en gedrag, vermoeidheid, bewegen, communicatie en omgang met familie en vrienden.
Meer over omgaan met NAH
Pluryn is voortdurend bezig om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Welke behandeling werkt wel en welke minder? De afdeling R&D onderzoekt dat. Eén manier van onderzoek is bijvoorbeeld psychodiagnostiek. Hiermee stellen we bijvoorbeeld vast of iemand een vorm van autisme heeft. Behandeling bij Pluryn gaat meestal over verandering van gedrag. Maar we denken daarnaast aan je gezondheid. Onze AVG-artsen zijn gespecialiseerd in het het behandelen van mensen met een (verstandelijke) beperking. Ook met specialisten hebben we goede contacten.