• Home
  • Over Pluryn
  • Nieuws
  • Nieuws 2024
  • Augustus
  • Bijeenkomst met oud-bewoners over archiefonderzoek De Glind

Bijeenkomst met oud-bewoners over archiefonderzoek De Glind

28 aug 2024

Op 26 augustus organiseerde Pluryn een bijeenkomst voor oud-bewoners over het archiefonderzoek naar misstanden in de jaren ‘90 in jeugddorp De Glind. Oud-bewoners werden bijgepraat over het archiefonderzoek en er was ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.  

Bestuurder Eddy van Doorn was aanwezig bij de bijeenkomst en heeft daar verteld dat hij het vreselijk vindt wat er tientallen jaren geleden is gebeurd in De Glind. “Ik vind het pijnlijk om te horen van oud-bewoners dat dit tot op de dag van vandaag zoveel impact heeft. Zij hadden recht op een veilige en liefdevolle plek. Die hebben zij helaas niet gekregen. Wij weten bij Pluryn als geen ander dat nare ervaringen heel veel impact hebben op kinderen. Zeker als deze ervaringen je worden aangedaan door mensen die je juist hadden moeten beschermen. Dat spijt ons zeer. We zullen de oud-bewoners steun bieden als ze dat wensen en nodig hebben. Daarover gaan we met enkele bewoners individueel in gesprek.”  

Over het archiefonderzoek 
Een onafhankelijk jurist onderzocht ruim 35 ordners en andere mappen met voornamelijk verslagen van vergaderingen uit de jaren ‘90. Het archiefonderzoek moest duidelijk maken of er signalen van misstanden bekend waren en wat hiermee destijds door rechtsvoorgangers is gedaan en of er nog zaken zijn waarop Pluryn op dit moment nog moet handelen. In het archief zijn indicaties gevonden voor grensoverschrijdend gedrag, variërend van ernstige zedenzaken, lichamelijke en psychische mishandeling en zorgen over de persoonlijke hygiëne van een kind of een huis. Van de ernstige zaken die naar boven kwamen in dit archiefonderzoek is destijds aangifte gedaan bij de politie. Hoe dit uiteindelijk is afgelopen, was niet in alle gevallen te achterhalen. De onderzoekster heeft op basis van de analyses aandachtspunten geformuleerd voor Pluryn, die worden opgevolgd.  

Ervaringsonderzoek 
Naast het archiefonderzoek vindt er ook een ervaringsonderzoek plaats onder leiding van de Erasmus Universiteit. Dat onderzoek gaat in op de ervaringen van de oud-bewoners en moet handvaten bieden voor wat er nodig is voor herstel en adviezen voor de toekomst. Dit onderzoek loopt nog. 

Sinds de jaren ‘90 is er veel veranderd in de jeugdzorg. Er zijn diverse richtlijnen en protocollen ontwikkeld over de wijze waarop met beschuldigingen en vermoedens van grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg moet worden omgegaan. Het bewustzijn dat iedere melding serieus genomen moet worden is daarmee inmiddels doorgedrongen. 

Contact 
Oud-bewoners die nog geen contact met Pluryn hebben gehad over dit onderzoek en dat wel op prijs stellen, kunnen contact opnemen via secretariaatdeglind@pluryn.nl. Journalisten die vragen hebben hierover kunnen contact opnemen met de afdeling communicatie via 088 - 779 2050. 

Uit onderzoek is gebleken dat de Rudolphstichting verantwoordelijkheid is voor de zorg in de periode voor 1994. De aangiftes gaan over de periode voor 1994 en vallen daarmee onder de verantwoordelijkheid van de Rudolphstichting. Gezamenlijk is afgesproken dat Pluryn de regie houdt op de lopende onderzoeken. 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen