• Home
  • Over Pluryn
  • Nieuws
  • Nieuws 2024
  • September
  • Lotte Gosens promoveert op een nieuwe vorm van verslavingszorg voor mensen met een lvb

Lotte Gosens promoveert op een nieuwe vorm van verslavingszorg voor mensen met een lvb

12 sep 2024

Problematisch middelengebruik komt relatief veel voor bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Maar reguliere verslavingszorg slaat moeilijk aan bij deze groep. Psycholoog Lotte Gosens ontwikkelde samen met haar collega’s een behandeling die wél werkt: Take It Personal!+ 

Aanstaande maandag, op 16 september, promoveert Lotte op het onderwerp aan de Radboud Universiteit. Take It Personal!+ is een op de doelgroep aangepast behandeltraject. Net als bij de verslavingszorg volgen cliënten een behandeling gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. Anders is o.a. de frequentie van het aantal sessies per week en de op de doelgroep aangepaste taal. Ook kiest de cliënt zelf iemand als vertrouwenspersoon uit, bijvoorbeeld uit het persoonlijke- of professionele netwerk.

‘Cliënten en hun begeleiders zijn enthousiast,’ vertelt Lotte. ‘Dat gaven ze aan tijdens het traject. Ook drie maanden later bleek dat de ernst van middelengebruik bij de meerderheid lager was dan voor de behandeling. Met mijn collega’s ga ik nu onderzoeken hoe we Take it Personal!+ breed gaan implementeren. De eerste resultaten van de nieuwe behandeling zijn positief en wordt nu al ingezet in twee instellingen voor verstandelijke gehandicaptenzorg. Gosens hoopt dat binnenkort meer instellingen op deze manier gaan werken. 

Meer weten over Lotte's promotie. Klik hier.

Klik hier om het hele bericht van de Radboud Universiteit te lezen.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen