Persoonsgerichte zorg voor cliënten

Jaarverslag Pluryn 2023

Meer persoonsgerichte zorg is één van de belangrijkste thema's binnen Pluryn. In 2023 beschreven we onze belofte aan cliënten, familie en hun naasten:  

Wat heb jij nodig om je gelukkig en gezond te voelen? Die vraag staat centraal bij alles wat we voor jou doen. Pluryn is er voor de meest kwetsbare mensen en hun familie en naasten. Wij dragen bij aan een betrokken en diverse samenleving. Daarin is plaats voor iedereen. We doen dat door persoonsgerichte zorg te bieden. Dat is zorg die is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. 

Hoe we persoonsgerichte zorg geven? Dat hebben we samengevat in zes uitgangspunten:

23014PLU-praatplaat-persoonsgerichte-zorg-(1)

Medewerkers maken de zorg

Hoe mooi we het ook opschrijven in plannen, onze medewerkers máken de zorg. Zij werken elke dag met cliënten en zorgen ervoor dat zorg persoonsgericht is. Daarom vinden we het heel belangrijk om te investeren in onze medewerkers. En hen de nodige kennis mee te geven om hun werk goed te doen. In 2023 startte Pluryn met het ontwikkelen van leerlijnen. Bijvoorbeeld een leerlijn over EVB+. Dat staat voor Ernstig Verstandelijke Beperking met Moeilijk Verstaanbaar Gedrag. Door deze leerlijn kunnen medewerkers passende zorg geven aan de cliënten.  

Dit doen we in 2024:

  • We gaan verder met het ontwikkelen van de leerlijnen voor medewerkers.  
  • Twee keer per jaar hebben we teamgesprekken over persoonsgerichte zorg. We vragen ons dan af: doen we de goede dingen? En leveren die ook betere zorg voor onze cliënten op? 

Minder vrijheidsbeperkende maatregelen en onvrijwillige zorg 

We creëren een thuis, een zo gewoon mogelijke omgeving. Dat is het eerste uitgangspunt van persoonsgerichte zorg.

Maatregelen die de vrijheid beperken en onvrijwillige zorg passen daar niet bij. Pluryn wil de inzet hiervan verminderen. Net als de overheid en andere zorgorganisaties. 

In 2023 hadden we het project ‘terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen’. Met mooie resultaten:

  • Er zijn veldnormen in de JeugdzorgPlus geïmplementeerd. Dat betekent dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe we omgaan met dwang en drang. Bijvoorbeeld over hoe we vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen voorkomen. Of hoe we ze uitvoeren en toetsen.
  • In alle jaarplannen is het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen en onvrijwillige zorg een belangrijk onderdeel. 
  • Er zijn heel veel afzonderingsruimtes gesloten. 

Dit doen we in 2024: 

  • Medewerkers leren in trainingen hoe zij onvrijwillige zorg en vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen verminderen.  
  • We bekijken de informatie in ons kwaliteitssysteem goed. Zo weten we waar vrijheidsbeperking en onvrijwillige zorg plaatsvindt. En wat we kunnen verbeteren. 

Jeugdzorg en kleinschaligheid

In 2023 maakten we een ‘Transformatieplan jeugd en kleinschaligheid’. Hierin staat hoe we jeugdzorg voor jongeren met complexe zorgvragen zien. En wat dit voor Pluryn betekent. Het plan gaat over open jeugdzorg en JeugdzorgPlus. Kleinschaligheid is een belangrijk onderdeel. Dit past bij ons uitgangspunt ‘we creëren een thuis, een zo gewoon mogelijke omgeving’. Bij kleinschaligheid gaat het namelijk om groepen van maximaal 6 jongeren. Met een huiselijke setting en een vast team van begeleiders. Sinds 1 juli 2023 zijn alle JeugdzorgPlus groepen bij Pluryn kleinschalig.  

Dit doen we in 2024: 

  • Samen met gemeenten en andere zorgaanbieders in Gelderland werken we aan betere en passender jeugdzorg. Het traject heet ‘essentiële functies G7’. 

Een beter crisisproces 

Nog een belangrijk onderwerp in 2023: een beter crisisproces voor heel Pluryn. Vanuit onze belofte Meer persoonsgerichte zorg willen we twee dingen: 

  • crisissen zoveel mogelijk voorkomen
  • zorgen dat cliënten in de eigen omgeving kunnen herstellen

In 2023 maakten we een ontwerp voor het crisisproces binnen Pluryn. De belangrijkste onderdelen zijn het Crisis Preventieteam en Time Out Bedden. Ook deden we een geslaagde test met het Crisis Preventieteam. 

 
 

Dit doen we in 2024: 

  • We starten met de implementatie van het Crisis Preventieteam op een aantal locaties voor jongeren en volwassenen.
  • Dat doen we ook met de Time Out Bedden.
  • We kijken hoe vaak het Crisis Preventieteam wordt ingezet. En hoe dit helpt om crisissituaties te voorkomen of te stabiliseren. De ervaringen van cliënten en medewerkers nemen we hierin mee. 

TERUG NAAR HOMEPAGE JAARVERSLAG