• Home
  • Over Pluryn
  • Nieuws
  • Nieuws 2024
  • Oktober
  • Reactie Pluryn op berichtgeving Omroep Gelderland en NOS over dossier De Glind

Reactie Pluryn op berichtgeving Omroep Gelderland en NOS over dossier De Glind

03 okt 2024

Op dinsdag 1 oktober publiceerde Omroep Gelderland een artikel over dossier De Glind met de titel: "Ondanks aanwijzingen ernstige zedenzaken geen verder onderzoek". Pluryn betreurt de onjuistheden en het gebrek aan nuance in dit artikel.* Wij zien ons genoodzaakt om een aantal punten recht te zetten, ook omdat deze berichtgeving gedeeltelijk is overgenomen door de NOS.

Onjuistheden in de berichtgeving:

  1. Kop van het artikel: Het artikel suggereert dat er geen verder onderzoek plaatsvindt, terwijl Pluryn wél opdrachtgever is van het lopende ervaringsonderzoek, uitgevoerd door de Erasmus Universiteit. Dit onderzoek richt zich op de ervaringen van oud-bewoners over de gehele periode, inclusief de bevindingen uit het eerdere archiefonderzoek.
  2. Archiefonderzoek: Het archiefonderzoek was nooit bedoeld om alle feiten over misstanden in het verleden te onderzoeken. Dat kan ook niet enkel op basis van een archief. Het doel was om vast te stellen of er in de jaren 90 signalen waren van misstanden en hoe daarmee werd omgegaan door Pluryn en onze rechtsvoorgangers. Het ervaringsonderzoek dat nu loopt, biedt oud-bewoners de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en heeft als doel erkenning en herstel.
  3. Gepubliceerde reactie van Pluryn: Hoewel Pluryn een uitgebreide reactie heeft gegeven aan Omroep Gelderland, is slechts één zin hiervan gepubliceerd zonder context, wat een ongenuanceerd beeld oplevert.
  4. Onjuiste weergave van de grootte van het archiefonderzoek: Het artikel stelt dat het archiefonderzoek slechts gebaseerd is op enkele notulen die “op zolder werden gevonden”. Dit is onjuist. Er zijn circa 30 ordners en dossiers onderzocht, waaronder stafverslagen en concrete klachtdossiers uit de periode 1987-2000.
  5. Verantwoordelijkheid: Pluryn is sinds 1994 verantwoordelijk voor de zorg in Jeugddorp De Glind. De periode daarvoor valt onder de verantwoordelijkheid van de Rudolphstichting. De genoemde periode van 24 jaar in het artikel is daardoor onjuist.


Wat doet
Pluryn?
Pluryn neemt de bevindingen van het archiefonderzoek serieus en heeft deze gedeeld met de betrokken instanties, waaronder de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de politie. Op basis van deze bevindingen en de aangiftes is er geen reden voor aanvullend archiefonderzoek. Onze focus ligt nu op het bieden van ondersteuning aan oud-bewoners en het uitvoeren van het ervaringsonderzoek, waar iedereen die betrokken was bij jeugddorp De Glind aan kan deelnemen. Wij roepen oud-bewoners, die dat nog niet hebben gedaan, op om zich alsnog aan te melden voor dit onderzoek.

Meer informatie over het ervaringsonderzoek en hoe oud-bewoners zich kunnen aanmelden, is te vinden via deze link

* Naar aanleiding van dit bericht heeft Omroep Gelderland het artikel inmiddels aangepast.


Over het onderzoek naar misstanden in De Glind verschenen eerder de volgende berichten:


Reactie Pluryn op tv-uitzending Omroep Gelderland over De Glind (oktober 2022)
Onafhankelijk onderzoek naar misstanden in De Glind (november 2022)

* Onafhankelijk onderzoek naar misstanden in De Glind (maart 2023)
Gezocht: omstanders of getuigen van misstanden in De Glind voor onderzoek van de Erasmus Universiteit (april 2024)
Bijeenkomst met oud-bewoners over archiefonderzoek De Glind (augustus 2024)

 

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Chat

Whatsapp

Zorg aanvragen