Met zeven kinderen wonen in een rijtjeswoning middenin de stad. Dat lijkt onmogelijk, maar Talymara Adelina-Boer en Edwin Boer laten zien hoe goed dat kan. Middenin Almere runnen ze een gezinshuis. De kinderen gaan in de buurt naar school en sport. “Het gezinshuis is ons leven en ons werk. We genieten van ons grote gezin.
”Talymara en Edwin hebben vier eigen kinderen en vangen sinds vijf jaar ook nog eens drie kinderen op. Het liefst willen ze hun toch al grote gezin uitbreiden naar tien kinderen. Ze zijn daarvoor hard op zoek naar een groter huis. Talymara: “Het is te bizar dat zoveel kinderen geen veiligheid, liefde en geborgenheid hebben. Bij ons is altijd iedereen welkom. Dat heb ik thuis al zo geleerd, mijn moeder ving ook iedereen op die dat nodig had. Alleen zij deed dat vrijwillig. Edwin en ik bieden naast een veilige en liefdevolle plek ook nog eens een professioneel vangnet.” Edwin: “Wij hebben het altijd goed gehad, veel liefde gekregen. Dat kunnen we delen.”
Vanuit loondienst naar ondernemerschap Edwin: “In eerste instantie waren we gezinshuisouder in loondienst. Sinds anderhalf jaar zijn we franchisenemer bij Gezinshuis.com. Dat past bij ons.” Talymara vult aan: “Het is prettig om eigen baas te zijn, we kunnen snel doorpakken als het nodig is. Maar het ondernemerschap vraagt ook veel. Los van de verantwoordelijkheid die we hebben om ons gezin als onderneming draaiende te houden, moeten we jaarplannen maken, vooruitzichten schrijven en keuringen organiseren. En we hebben natuurlijk de nodige administratie.”
Kinderen Als gezinshuisouders zijn Talymara en Edwin professionele opvoeders. Ze zorgen voor een zo gewoon mogelijk thuis voor iedereen. Edwin: “Voor ons zijn ze allemaal als onze eigen kinderen. Bij allemaal laten we een traantje als ze hun diploma halen. "Hun eigen kinderen hebben een belangrijke rol in het gezin, vertelt Talymara. Ze doen volgens haar zelfs de helft van het werk: “Veel sociale vaardigheden leren onze geplaatste kinderen van onze eigen kinderen. Ze schelden niet, lopen niet weg, slaan niet met deuren, gaan op tijd naar school. Kinderen passen zich aan elkaar aan. Dat is waardevol. Het vraagt natuurlijk best wat van ze om in een gezinshuis te wonen. Daarom voeren we regelmatig gesprekken over de situatie waarin wij ze meenemen. We leren ze alles en iedereen vanuit het positieve te bekijken. Een keer per jaar gaan we alleen met onze eigen kinderen op vakantie. Dat hebben ze verdiend. Ze moeten ons al het hele jaar delen.”
Samenwerken Talymara en Edwin waren al ondernemer voordat ze met hun gezinshuis startten. Samen hebben ze ook een gastouderbureau. “We hebben ondernemersbloed”, vertelt Talymara, “hadden we dat niet, dan hadden we de stap naar franchising niet gemaakt.” Edwin: “We zorgen dat er altijd iemand is voor de kinderen. Vaak zijn we samen, thuis of op ons kantoor. Ik ben vooral van de administratie, Talymara is meer van de contacten met onze onderaannemers en andere relaties.” Talymara: “We werken goed samen. En als ik hem een keer zat ben, ga ik gewoon even mijn nagels doen.”
Vrijheid Bij Talymara en Edwin zijn werk en privé dus volledig met elkaar verweven. “Dat moet bij je passen,” zegt Talymara. Edwin: “Gezinshuisouder zijn, vraagt wat van ons als gezin. Maar het geeft ons ook de vrijheid en blijheid om te gaan en staan waar we willen.” Talymara: “Wie erover denkt om gezinshuisouder te worden, moet her en der eens mee-eten. Tijdens het eten proef je echt hoe het is om gezinshuisouder te zijn. Bij ons is iedereen welkom.