Testimonial-Harry

“Ik wil laten zien dat ik voor hem kan zorgen”

Henk woont samen met zoontje Billy in het Ouder- en kindhuis

Harry woont bijna een half jaar in het Ouder- en kindhuis van Pluryn in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Hij wil laten zien dat hij kan zorgen voor zijn zoontje Billy van 10 maanden. “Door Billy heb ik een betere levensstijl gekregen. De regelmaat doet mij ook goed.”

Op de sterke arm van zijn vader zit een gezond en goedlachs jongetje. Het is 10.00 uur: tijd voor het ochtendslaapje. Vader Harry controleert op de commode of het jochie een schone luier nodig heeft, trekt hem een pyjamabroekje aan en legt Billy in het ledikantje. “Nu nog zijn speentje zoeken. Waar ligt dat ding?” Hij loopt naar de huiskamer en tilt de speelmat en wat speelgoed op. “Ah, daar is hij. Voor de zekerheid heb ik altijd een paar reservespenen liggen.” Hij lacht nog een keer naar de jongen en sluit de deur. Het is in no-time stil.

Sinds augustus wonen Harry en Billy in het Ouder- en kindhuis. “In een eigen appartement, dat is fijn”, zegt Harry. “In het begin kwam de begeleiding drie keer per dag langs om te kijken hoe het ging. Soms filmen ze ons ook.” Harry weet dat hij voor zijn kind kan zorgen. “Ik heb nog drie kinderen van 21, 10 en 7 jaar. Luiers verschonen is niet nieuw voor mij, maar ik heb de kleine handigheidjes hier wel opgefrist.”

Geen waardeloze vader
Na zijn geboorte woonde Billy drie maanden in een pleeggezin, omdat zijn moeder niet voor hem kon zorgen. Ook Harry was er toen niet klaar voor. Pas toen het Ouder- en kindhuis in beeld kwam, werden Harry en Billy herenigd. “Als ik niet bij Pluryn terecht had gekund, stond ik nu met lege handen. Ik wil bewijzen dat ik goed voor Billy kan zorgen. Na mijn ongeluk in 2004 kan ik niet meer werken. Maar ik ben op mijn voorhoofd gevallen, niet op mijn achterhoofd. Ik ga voor mijn zoon, ik wil geen waardeloze vader zijn.”

Bij het intakegesprek klikte het direct tussen Harry en zijn begeleiders. “Ik kan echt met ze lachen. Ze zijn zorgzaam en staan voor me klaar als ik ze nodig heb.” Harry vindt het ook prettig wonen met de andere ouders en kinderen. “We drinken geregeld koffie samen. Het is een goed contact, je snapt elkaar. Dat ga ik wel missen als ik hier weg ben.”

Vader en moeder in één
Binnenkort hoopt Harry dat hij terug kan naar zijn eigen woning. “Dan ben ik dichter bij mijn andere kinderen en kan ik er ook voor hen zijn.” Hij denkt veel na over de toekomst. “Ik wil al mijn kinderen geven wat ze nodig hebben. Zekerheid, structuur en een fijn thuis. Ik ben vader en moeder in één.”

Harry ziet zichzelf terug in Billy. “Dat goedlachse heeft hij van mij. Hij houdt ook alles in de gaten en is een druktemaker, net als ik.” Harry opent de keukenkastjes om te laten zien wat hij allemaal in huis heeft aan flesvoedingen en fruithapjes. “Je krijgt een leven door kinderen. Zuurstof. Liefde. Als mijn kinderen er zijn, is het vele denken weg. Dan leef ik gewoon.”

*De namen in dit verhaal zijn geanonimiseerd

Op weg naar zelfstandigheid

1

Diagnose

Een vader of moeder met gedrags- of psychische problemen, een licht verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel, kan vaak ondersteuning gebruiken bij de opvoeding van een kindje.
2

Plan van aanpak voor behandeling

In het Ouder- en kindhuis leren vaders en-/of moeders voor hun kindje zorgen. Samen met de begeleiding wordt een behandelplan gemaakt en een perspectief vastgesteld.
3

Aan de slag

Begeleiders van het Ouder- en kindhuis helpen op verschillende manieren bij het optimaliseren van de hechting tussen ouder(s) en kind. Tegelijkertijd krijgen ze praktische tips bij de verzorging en opvoeding. Soms volgen ze therapie of starten een opleiding.
4

Terug naar huis

Als het goed gaat, kunnen ouder(s) en kind (terug) naar een eigen plek. Om thuis een goede start te maken, krijgen ze nazorg en is ook ambulante begeleiding mogelijk.

Het klantenbureau helpt je graag

bij het aanvragen van ondersteuning en zorg

Telefoon

Mail

Whatsapp

Zorg aanvragen