Dossier De Glind

Wat doet Pluryn met informatie over misstanden bij De Glind?

In oktober 2022 zond Omroep Gelderland 2 uitzendingen uit over misstanden in De Glind in de jaren 90. De uitzendingen leidden tot ophef en veel vragen. Pluryn is sinds 1994 als rechtsopvolger verantwoordelijk voor de zorg in De Glind. De zorgorganisatie heeft vervolgens twee onderzoeken ingesteld en is met meerdere oud-bewoners in contact. Pluryn biedt in De Glind jeugdzorg en logeeropvang aan ongeveer 40 kinderen en jongeren in gezinshuizen, woongroepen en kleinschalige voorzieningen. Het is een van de grotere zorgaanbieders in het dorp.

Geraakt

Pluryn is geraakt door de verhalen van oud-bewoners. Bij Pluryn weten we als geen ander dat nare ervaringen heel veel impact hebben op kinderen. Zeker als mensen die je juist hadden moeten beschermen je deze ervaringen aandoen. De kinderen hadden recht op een veilige en liefdevolle plek. Die hebben zij helaas niet gekregen. Dat spijt ons zeer. We zullen de oud-bewoners steun bieden als ze dat wensen en nodig hebben. Daarover zijn we met enkele bewoners individueel in gesprek. 

MEER OVER DE GLIND

Glin_bord-gemeente

Oproep voor oud-bewoners

Meld je aan voor het onderzoek 

De Erasmus Universiteit Rotterdam en Be4You2 doen op verzoek van Pluryn onafhankelijk onderzoek naar ervaringen van oud-bewoners met geweld in De Glind. In een informatiebrief geven de onderzoekers meer informatie over wie ze graag willen spreken. En ook over hoe zo’n gesprek gaat en wat er met de gegevens gebeurt.  

Wij roepen oud-bewoners op om zich alsnog aan te melden voor dit onderzoek. Dat kan door een mail te sturen aan: onderzoekglind@essb.eur.nl of telefonisch contact op te nemen via tel. 06-58 84 43 70 of  06-39 30 83 03

AANMELDEN

Onderzoek

Ieder verhaal over misstanden is er een te veel. Daarom heeft Pluryn naast persoonlijk contact met oud-bewoners 2 onderzoeken ingesteld: een archiefonderzoek en een ervaringsonderzoek.

Archiefonderzoek 

Voor het archief onderzocht een onafhankelijk jurist ruim 35 ordners en andere mappen. Hierin stonden voornamelijk verslagen van vergaderingen uit de jaren ‘90. Het archiefonderzoek moest duidelijk maken of er signalen van misstanden bekend waren. En ook en wat rechtsvoorgangers hiermee destijds hebben gedaan. Of er nog zaken zijn waarop Pluryn op dit moment nog moet handelen. In het archief zijn aanwijzingen gevonden voor grensoverschrijdend gedrag. Dat varieert van ernstige zedenzaken, lichamelijke en psychische mishandeling. Maar ook zorgen over de persoonlijke hygiëne van een kind of een huis. Het gaat om 25 namen. Van de ernstige zaken die naar boven kwamen in dit archiefonderzoek is destijds aangifte gedaan bij de politie. Hoe dit uiteindelijk is afgelopen, was niet in alle gevallen te achterhalen. 

Pluryn neemt de bevindingen van het archiefonderzoek serieus en volgt de aanbevelingen op. Verder heeft Pluryn het verslag gedeeld met de politie en met de onderzoekers van het ervaringsonderzoek. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft kennisgenomen van het verslag. De onderzoeksvragen van het archiefonderzoek zijn beantwoord en er is geen reden voor aanvullend archiefonderzoek.

 
 

Ervaringsonderzoek 

Onze focus ligt nu op het bieden van ondersteuning aan oud-bewoners en het uitvoeren van het ervaringsonderzoek, waar iedereen die betrokken was bij jeugddorp De Glind aan kan deelnemen. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) voert dit onderzoek in opdracht van Pluryn uit.

De EUR werkt in dit onderzoek samen met stichting Be4You2. Samen doen zij onderzoek naar de ervaringen van oud-bewoners met geweld in De Glind. Hiervoor is in afstemming met meerdere oud-bewoners en Pluryn een onderzoeksplan opgesteld. Dit onderzoeksplan is onder andere gedeeld met het ministerie van VWS.   

Belangrijkste doelen van het ervaringsonderzoek zijn enerzijds het in kaart brengen van de ervaringen en behoeften van slachtoffers en het recht doen aan de (verhalen van) slachtoffers die geweld hebben ervaren in De Glind. Het onderzoek moet bijdragen aan (eer)herstel van slachtoffers die geweld hebben meegemaakt in De Glind.

Anderzijds verwacht Pluryn de uitkomsten van het onderzoek te kunnen gebruiken om het functioneren van Pluryn locatie De Glind, het hulpaanbod en de rechtspositie van jongeren duurzaam te verbeteren.

Pluryn heeft toegezegd zich in te zetten om adviezen ter verbetering van de (kwaliteit van) zorg, voortkomende uit het onderzoek, op te volgen. Niet alleen in De Glind, ook in de rest van de organisatie.  

Leren van de verhalen

Tegenwoordig zijn er in de jeugdzorg en vooral bij gezinswonen veel zaken veranderd. Dit vergroot de veiligheid van jongeren. Ook maakt dit het mogelijk om grensoverschrijdende situaties eerder te melden:

  • We werken met kwaliteitscriteria voor gezinshuizen.
  • We hebben een klachtenfunctionaris en een klachtencommissie.
  • We werken we met vertrouwenspersonen voor jongeren. Zowel intern bij Pluryn als met onafhankelijke vertrouwenspersonen van Jeugdstem.
  • Bij gezinswonen werken we met een 8-ogen-principe; meerdere professionals komen over de vloer en zijn bekende gezichten voor de kinderen.
  • We nemen jaarlijks een veiligheidsbarometer af. Hiermee checken we of cliënten zich veilig voelen. En of zij iemand hebben om eventuele onveilige situaties vertrouwelijk mee te delen.
  • Daarnaast heeft Pluryn richtlijnen en protocollen ontwikkeld. Daarin staat hoe de jeugdzorg moet omgaan met beschuldigingen en vermoedens van grensoverschrijdend gedrag.

 
 

Het bewustzijn dat we ieder signaal serieus moeten nemen, is verder doorgedrongen. Helaas kunnen we hiermee niet uitsluiten dat er nooit meer misstanden plaatsvinden.

Er is door de jaren heen veel veranderd. Toch wil Pluryn leren van de verhalen van betrokkenen en doet het er alles aan om misstanden te voorkomen.

Ieder kind verdient het om op te groeien in een warme gezinssituatie. Kan dat niet thuis, dan is een gezinshuis een mogelijk alternatief.

Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen die aan onze zorg zijn toevertrouwd.